Wat is het Repair Café?

Een Repair Café is een evenement waar het draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café ( in dit geval in de Gemeente Voorschoten ) wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om zo veel mogelijke reparaties uit te voeren. Bijvoorbeeld op het gebied van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed, dingen van hout, etc.etc. Daar deskundige en technische vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen. Bezoekers nemen van thuis hun kapotte spullen mee. In het Repair Café Voorschoten gaan ze, met hulp van deze deskundigen, zelf aan de slag. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee en praat eens met wat buurtgenoten. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Het Repair Café Voorschoten brengt daar verandering in. Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen kunnen langer worden gebruikt en hoeven niet te worden weggegooid. Daardoor zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken. Want bij het maken van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO² vrij. In het Repair Café Voorschoten leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken.

We kopen steeds meer spullen en gebruiken het vaak niet eens meer bij een klein defect. Dat was Aernout Lindner, de initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting  Repair Café Voorschoten, een doorn in het oog. Hij oriënteerde zich eens bij de organisatie van Repair Café Nederland, bij het Repair Café in Oegstgeest en in Wassenaar. Na vele maanden van voorbereiding opende het nieuwe Voorschotense Repair Café haar deuren voor het eerst op 11 februari 2017.

Repair Café Voorschoten heeft na overleg met de gemeente besloten één maal per maand een Repair Café te organiseren in Voorschoten. Dit uitgezonderd in de maanden Augustus en December. Verder is “ons” Repair Café altijd op zoek naar enthousiaste en vooral kundige vrijwilligers die samenwerken in een team geen enkel probleem vinden.

De reparaties in het Repair Café Voorschoten zijn gratis. Is dat geen valse concurrentie voor professionele reparateurs?

De mensen die Repair Cafés bezoeken, zijn op dit moment geen klant bij de professionele reparateur. Het zijn mensen die hun kapotte bedlampje, staafmixer, stoeltje of jas nu weggooien, omdat reparatie duurder is dan een nieuw product. Door deze mensen in het Repair Café Voorschoten te helpen in ruil voor een vrijwillige bijdrage (van bijvoorbeeld  € 5,00) voorkomen we dat ze iets nieuws moeten kopen. Daarmee dus opnieuw de waarde ervan in te zien. Het Repair Café Voorschoten wil graag bijdragen aan een mentaliteitsverandering. Die is nodig om mensen nog meer enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café Voorschoten laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.

Zo beconcurreren we niet de professionele reparateur, maar eerder de fabrikant die wil dat je je oude spullen weggooit en gelijk nieuwe koopt. Verder leren bezoekers in het Repair Café Voorschoten dat spullen veel vaker en heel gemakkelijk gerepareerd kunnen worden dan zij misschien wel dachten. Daardoor neemt de kans, dat zij in het vervolg toch ook eens naar een professionele reparateur zullen gaan, eerder toe dan af. Ten slotte: vroeger repareerde iedereen thuis zelf van alles, en tegelijkertijd had je allerlei professionele reparateurs. Het idee dat zelf repareren concurrentie is voor de professionele reparateur, is dus niet gebaseerd op ervaringen uit het verleden. De oorzaak dat professionele reparateurs het moeilijk hebben en steeds meer verdwijnen, ligt elders in ons economische systeem. Het feit dat bijvoorbeeld de belasting op grondstoffen heel laag is en die op arbeid juist hoog. Dát zou “onze overheid” misschien wel eens moeten veranderen!